3 CARA CONTOUR WAJAH DENGAN BETUL !

Contouring adalah salah satu teknik make up yang wajib dikuasai wanita karana dengan teknik ini, anda  dapat menampilkan diri dengan cantik dan menawan

Contouring wajah adalah teknik make up yang dapat menonjolkan bahagian-bahagian wajah sehingga penampilan anda dapat terlihat lebih sempurna. Banyak wanita yang tak cukup percaya diri untuk melakukan contouring wajah sendiri. Padahal, teknik ini sebenarnya tidak begitu sulit.

Meskipun contour nampak mudah, namun jika anda melakukan contouring yang salah maka anda akan membuat penampilan anda nampak pelik. Jadi, jom Marsya nak Share Cara Contouring yang tepat !

  1. Tonjolkan Tulang Pipi Anda 

Sepertinya hal yang paling penting dalam contouring adalah memperindah tulang pipi. Kuncinya terletak pada penempatan contour anda. Cara paling mudah adalah dengan membuat angka 3 pada bahagian pipi,  mulai dari area telinga ke arah dalam, namun jangan melebihi bagian sudut luar mata. Setelah itu baurkan lagi dengan powder blush ke arah atas.

2. Contour Hidung

Dengan sedikit contour powder, anda dapat membuat hidung anda terlihat lebih ramping dan lurus. Gunakan brush eye shadow yang sudah dicelupkan ke dalam contour powder. Aplikasikan pada kedua bagian pinggir nose bridge agar terlihat lebih dalam.

3. Contour Jawline 

 

Ingin terlihat lebih kurus? Contouring juga pada bahagian rahang anda. Dengan angled makeup brush, aplikasikan contour powder pada bagian bawah rahang dengan gerakan ke bawah. Sapukan ke arah leher agar lebih menyatu dan yang terakhir,


Susah atau Senang ? Haaa Mudah sahaja sebenarnya Contouring ni…Cuma kita kita tau step2 dia sahaja ! Kalau nak Cantik kenlah pandai makeup kan?
Selamat Mencuba Fairies !

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *